PROVRÖRSKÖTT ÄR FRAMTIDEN
Läste precis en artikel från Aftonbladet. Visserligen tycker jag att denna tidning mer och mer liknar en skvallerblaska än en pålitlig källa till nyheter. Dock har den intressanta inslag som jag fastnar för, hur sanna de än må vara. Tur att man lärt sig källkritik i skolan.
Artikel jag läste hade rubriken "Provrörskött ät framtiden". Jag blev nästintill äcklad av dessa ord och undrade vad världens forskare nu hade hittat på. Inte kan man väl framställa en ätbar köttbit ur ett provrör. Men jo, tydligen kan man detta.
Självfallet är det inget som ligger i våra köttdiskar än, men enligt artikeln ska vi vara så säkra på att det kommer komma.
I artikeln förklarar de att man i princip tar några muskelceller från ett djur och låter dem föröka sig i en näringslösning bestående av socker och fettsyror. De säger att det visserligen är ett slags hokus-pokus men inget farligt eller konstgjort ämne utan precis desamma muskelceller som du tuggar i dig nu.
Enligt artikeln skulle några få muckelceller kunna framställa tillräckligt mycket kött för att mätta hela världens befolkning i ett helt år. Detta skulle betyda att ingen skulle behöva gå hungrig. Det skulle också innebära att vi själva skulle kunna äta det foder, som i dag går till djuren. Ingen mer regnskog skulle behöva avverkas för att odla foder eller låta djuren beta. Provrörsköttet skulle också vara fritt från sjukdomar som salmonella, campolybacter och galna ko-sjukan.
Allt låter ju kanon tycker jag. Men skulle vi äta köttet?
Artikeln ställer samma fråga. Skulle vi äta provrörsköttet eller föredrar vi hellre den i dag rätt absurda uppfödningen där vi proppar i djuren 16 kilo mat för att till slut få ut ett kilo kött?
Enligt artikeln skulle man också kunna bestämma vilket slags kött man vill odla fram. Den skulle kunna inriktas på den typ av kött vi så tydligt föredrar: biff, filé, skinka och entrecôte. Då slapp vi föda upp en ko eller gris och ta de fina delarna och rata resten, vilket ju är ännu obegripligare än att odla biff i provrör.
När man läser artikeln och läser fördelarna med provrörskött, så låter det ju helt rätt. Ingen skillnad på provrörskött eller vanligt framställt, inga sjukdomar, ingen miljöpåfrestning och det skulle kunna mätta hela världen. Men någon nackdel måste väl finnas?
HÄR ÄR ARTIKELN
Skulle du äta en köttbit som var framställd i ett provrör?
Artikel jag läste hade rubriken "Provrörskött ät framtiden". Jag blev nästintill äcklad av dessa ord och undrade vad världens forskare nu hade hittat på. Inte kan man väl framställa en ätbar köttbit ur ett provrör. Men jo, tydligen kan man detta.
Självfallet är det inget som ligger i våra köttdiskar än, men enligt artikeln ska vi vara så säkra på att det kommer komma.
I artikeln förklarar de att man i princip tar några muskelceller från ett djur och låter dem föröka sig i en näringslösning bestående av socker och fettsyror. De säger att det visserligen är ett slags hokus-pokus men inget farligt eller konstgjort ämne utan precis desamma muskelceller som du tuggar i dig nu.
Enligt artikeln skulle några få muckelceller kunna framställa tillräckligt mycket kött för att mätta hela världens befolkning i ett helt år. Detta skulle betyda att ingen skulle behöva gå hungrig. Det skulle också innebära att vi själva skulle kunna äta det foder, som i dag går till djuren. Ingen mer regnskog skulle behöva avverkas för att odla foder eller låta djuren beta. Provrörsköttet skulle också vara fritt från sjukdomar som salmonella, campolybacter och galna ko-sjukan.
Allt låter ju kanon tycker jag. Men skulle vi äta köttet?
Artikeln ställer samma fråga. Skulle vi äta provrörsköttet eller föredrar vi hellre den i dag rätt absurda uppfödningen där vi proppar i djuren 16 kilo mat för att till slut få ut ett kilo kött?
Enligt artikeln skulle man också kunna bestämma vilket slags kött man vill odla fram. Den skulle kunna inriktas på den typ av kött vi så tydligt föredrar: biff, filé, skinka och entrecôte. Då slapp vi föda upp en ko eller gris och ta de fina delarna och rata resten, vilket ju är ännu obegripligare än att odla biff i provrör.
När man läser artikeln och läser fördelarna med provrörskött, så låter det ju helt rätt. Ingen skillnad på provrörskött eller vanligt framställt, inga sjukdomar, ingen miljöpåfrestning och det skulle kunna mätta hela världen. Men någon nackdel måste väl finnas?
HÄR ÄR ARTIKELN
Skulle du äta en köttbit som var framställd i ett provrör?
Kommentarer
Trackback