FUSKET MED MATEN

Härom veckan klickade jag hem en bok. Ingen vanlig deckare eller sådär utan mer en faktabok. "Den hemlige kocken" heter boken. 


Den handlar om det okända fusket med maten vi äter. Jag har inte kommit så långt  än, ca 50 sidor bara, men är helt mållös! Visst att man vet om att E-ämnen inte naturliga och kanske inte alltid bra och att det finns i det mesta. Men att i stort sett ingenting är helt naturligt tycker jag är skrämmande! Skinkan som du har på mackan till exempel, har en massa smakförstärkare och fejkade rökaromer för att vi ska tro att skinkan är rökt på riktigt. 

Igår när Tobias och jag var och handlade skulle vi köpa falukorv. Att det inte är 100% kött har jag alltid vetat och att det är mycket annan skit i vet jag också. Men att Scans vanliga falukorv endast innehåller 58% kött är pinsamt tycker jag! Även om det var extrapris på den, 1,5 kg för 45:-, så köpte vi Charkmästarnas falukorv med 82% kötthalt, 1 kg för 50:-. 
Det fanns även kycklingfilé till extrapris. Det var inte Kronfågel, som vi brukar köpa, utan något annat märke. Kronfågel har 87% kötthalt, denna hade 80%. Köpte den på extrapris då kötthalten kändes okej. Men ska man inte ens kunna köpa en kycklingfilé utan att de ska ha pumpat i vatten och salt och allt vad det nu är? Ja, kanske färsk visserligen. Har inte tittat. 

En sak som äcklade mig en aning var när jag läste ett kapitel om vanilj. Vaniljglass är ju otroligt gott! Men visste ni att endast 2-3 procent av den vaniljsmak som används jorden runt kommer från den exotiska orkidé som gett smaken dess namn? Resten är mer eller mindre välgjort fejk från kemiska saker eller från rötad granved. RÖTAD GRANVED, hur äckligt låter inte det? Sammanlagt produceras 12 000 ton konstgjord vaniljsmak per år!

När jag jobbade härom dagen tittade jag på innehållsförteckningarna på alla vaniljglassar vi hade. Både de för 10:- för en halvliter, men även de för 50:- för en halv liter. Alla innehöll konstgjord vanilj. 
Enligt boken säger tillverkarna att anledningen till att de använder fejkvanilj är inte endast för att den riktiga är så mycket dyrare, utan även att vi konsumenter blivit så smakförstörda av fejket, vanillin, att vi inte uppskattar smaken av äkta vanilj lika mycket. Är det inte sjukt? 

Jag tror jag kommer bli en liten gnutta förstörd av att läsa denna boken. Ändå har jag klickat hem uppföljaren "Äkta vara". Dock vet jag att jag inte kommer sluta äta vaniljglass, för det är ju så gott. Men kanske att jag ska försöka göra egen och använda riktig vaniljstång. 

Om ni vill klicka hem böckerna så gör det från adlibris.se. Endast 39:- per bok. Dessutom har de gratis frakt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0